top of page
Zoeken

Vitiligo: AANVAARDING EN HELINGVitiligo (leukoderma) is een verschijnsel waarbij het pigment van de huid zich in patronen vertoont. In plaats van één kleur zijn er twee huidtinten zichtbaar. Er is de huidtint mét pigment en die zonder het huidpigment melanine.

De patronen kunnen veranderen soms van vorm en plaats doorheen de jaren. Het lijkt soms wel op een bewegende landkaart.

De aandoening komt voor bij 1 - 2% van de bevolking, ongeacht ras en geslacht.

De aanleiding voor het ontstaan van vitiligo kunnen divers zijn. In de meeste gevallen is een combinatie van erfelijke, afweergerelateerde en zenuwgerelateerde factoren verantwoordelijk voor het ontstaan van de verschijnselen. Oorzaken en/of verbanden die vaak genoemd worden, zijn:

 • genetische predispositie

 • auto-immuunstoornis

 • lage immuniteit in combinatie met andere factoren

 • blootstelling aan chemicaliën

 • zware metalen in het lichaam

 • chronische stress

 • posttraumatische stress syndroom (PTSS)

 • emotionele trauma’s

 • virussen (Epstein Barr virus)

 • bacteriën (Helicobacter pylori)

 • tekorten aan vitamines en mineralen: B12, ijzer, koper,…

Vitiligo gaat soms gepaard met andere aandoeningen, die onder auto-immuunziekten worden gecatalogiseerd. Voorbeelden hiervan zijn: suikerziekte, pernicieuze anemie, alopecia areata en een te traag of te snel werkende schildklier,…

Er bestaan meerdere vitiligo behandelingen, hierna belichten we behandeling van vitiligo door middel van vitiligo.


Vitiligo behandeling door middel van hypnose

Hypnose werkt in op het bewuste én het onderbewuste waardoor op dieper liggend niveau gewerkt kan worden. Tijdens de hypnose sessies om vitiligo te behandelen wordt gewerkt rond de mogelijke triggers en instandhoudende factoren van vitiligo, zowel geestelijk als lichamelijk. Zo wordt aan bepaalde gebeurtenissen en gevoelens een plek gegeven zodat de persoon verder kan met zijn/haar leven zonder deze ongewenste emotionele lading.

De hypnotische toestand, waarbij sprake is van gerichte concentratie of bewustzijn, kan veel fysiologische functies beïnvloeden, waaronder de bloedsomloop, pijnsensaties en in dit geval uiterst interessant: de immuunrespons.

In deze toestand heeft de geest een verhoogd vermogen om autonome functies te beïnvloeden (die we weinig bewust onder controle hebben, zoals hartslag). De hypnose voor vitiligo richt zich op het stimuleren van een gezond gestel, een goed functionerend immuunsysteem en het helen van het lichaam in het algemeen.

Daarnaast is de connectie tussen lichaam en geest, het mentale, van zeer groot belang. Een groot deel van de vitiligo behandeling met hypnose gaat daarom ook uit naar het leren omgaan met het hebben van vitiligo en de aanvaarding gedurende de weg naar het doel: een zo gezond mogelijk gestel. Lichamelijk én geestelijk. Aanvaarding en repigmentatie met behulp van hypnose.

Ieders verhaal is uniek en aangezien vitiligo zo goed als zeker multifactorieel is, is er ook geen eenzijdige benadering en zal het resultaat voor iedereen anders zijn.

Reken op meerdere sessies waarbij gefocust wordt op verscheidene bekende triggers en verbanden met vitiligo. Cliënten geven aan door de hypnose voor vitiligo zich beter in hun vel te voelen, meer zelfvertrouwen te hebben en minder zelfbewust door het leven te gaan. Ze kunnen terug meer onbezonnen genieten van het dagelijkse leven.

Repigmentatie kan gestimuleerd worden dankzij hypnose door herstel van het lichaam en geest.


Reguliere Vitiligo therapieën


Lichttherapie UV bestraling is een veelgebruikte therapie voor vitiligo. Hierbij tracht men repigmentatie op te wekken vanuit resterende melanocytenpopulaties in haarzakjes. Combinatiebehandelingen geven veelal een wat beter resultaat dan deze met enkel UV-bestraling. Hierbij kan gedacht worden aan de combinatie van UV licht met liposomaal verpakte kheline, corticosteroïden of calcineurinremmers. De locatie van de vitiligo speelt eveneens een rol met betrekking tot de verwachte resultaten: met name huid op het gelaat, de borst, bovenbenen of de rug reageren meestal het meest gunstigst op behandeling.

Transplantatie Indien lichttherapie geen effect heeft, kunnen deze hardnekkige pigmentloze delen met een transplantatie behandeld worden. Hierbij wordt gezonde huid weggehaald en in de plaats van de aangetaste huid aangebracht. Er zijn verschillende transplantatie-technieken in omloop.

Permanente make-up Indien de vitiligo minstens drie jaar stabiel is, is het mogelijk de witte plekjes te pigmenteren met permanente make-up (=tatoeage). Dit is vooral mogelijk bij de echte witte en niet al te grote plekken.

Corticosteroiden of calcineurinremmers Behandeling met lokale corticosteroïden of calcineurinremmers tracht de immuunrespons te onderdrukken of moduleren.

Camouflage Door middel van self tan en camouflage make-up kan het pigment verschil enorm gereduceerd worden waardoor de vitiligo veel minder opvalt.


48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page